۱۳۹۶ آذر ۲, پنجشنبه

..حمایت آرژانتین از برنامة اتمی ایران، در روزهای آغازین آن






حمایت آرژانتین از برنامة اتمی ایران، در روزهای آغازین آن
منبع :سایت آی 24 نیوز

تاریخ منبع: ۲۷/۸/۹۶

عنوان خبر: گفتگوی اختصاصی یك متخصص آژانس بین المللی انرژی اتمی، حمایت آرژانتین از برنامة اتمی ایران، در روزهای آغازین آن را شرح میدهد


گفتگوی اختصاصی: یك متخصص آژانس بین المللی انرژی اتمی, حمایت آرژانتین از برنامة اتمی ایران, در روزهای آغازین آن را شرح میدهد 

منبع :سایت آی 24 نیوز 18 نوامبر 2017

 
گفته میشود كه دو حملة سال 1990 در ارتباط با حزب الله بوده و بعد از فاصله گرفتن آرژانتین از ایران اتفاق افتاد

روز جمعه در شهر وین, داریو جینچوك Dario Jinchuk, یك مشاور مستقل آژانس بین المللی انرژی اتمی و مدیر سابق امور بین المللی كمیسیون ملی انرژی اتمی آرژانتین به سایت آی 24 نیوز گفت آرژانتین یك حامی بی سر و صدای ایران برای برنامة اتمی اولیة ایران در سالهای 1980 بود, در آن زمان دو كشور در تلاش برای تقویت روابط دو جانبه بودند.

جینچوك جزئیات همكاری های تكنیكی و اقتصادی بین آرژانتین و ایران در دوران نخستین برنامه اتمی ایران را شرح داد, این برنامه به فرمان آیت الله روح الله خمینی بعد از انقلاب اسلامی سال 1979 مجدداً آغاز بكار كرد. 

این برنامه هدف روشنی داشت: كسب جنگ افزار نظامی اتمی.

سلف خمینی, محمدرضا شاه پهلوی, در ابتداء این ابتكار حساس را در دورة جنگ سرد بعنوان بخشی از سیاست آمریكا برای ایجاد موازنه در مقابل گسترش اتحاد جماهیر شوری اتخاذ كرده بود.

جینچوك توضیح داد كه ”برنامة اتمی ایران در دهة 50 (میلادی) آغاز بكار كرد, مثل خیلی از كشورهای دیگر, این برنامه با كمك سیاست آمریكا كه تحت نام ”اتم برای صلح“ شناخته میشد آغاز شد, در آن زمان رئیس جمهور آیزنهاور تلاش میكرد استفادة صلح آمیز از انرژی اتمی را گسترش دهد. 

او اضافه كرد ”با كمك آمریكا, آلمان و فرانسه, اولین رآكتور ایران ساخته شد. این اولین مرحلة برنامة اتمی ایران بود.“

جینچوك كه یك فیزیكدان فارق التحصیل دانشگاه بوینوس آیرس و دانشگاه هبرو در اورشلیم است. او گفت كه بعد از انقلاب اسلامی, ایران روابط خود را با غرب قطع كرد و بطور رسمی به آرژانتین برای قراردادهایی در رابطه با سوخت سیكل هسته ای و آب سنگین نزدیك شد, این نزدیكی همچنین برای اتمام ساخت نیروگاه بوشهر بود كه در دوران جنگ ایران و عراق بمباران شده بود.

جینچوك توضیح داد كه ”بعد از انقلاب, تمام كمكهای غربی به ایران قطع شد, در آن زمان ایران برنامة مخفی خود را شروع كرد و كمكهای عبدالقادر خان, پدر برنامة اتمی پاكستان را تقبل كرد.“

به گفتة جینچوك, عبدالقادر خان بخاطر ”انتقال تكنولوژی هسته ای با اهداف غیر صلح آمیز“ معروف بود كه ”هدف از آن غنی سازی اورانیوم در سطح بالا در راستای ساختن بمب برای ایران و لیبی و كشورهای دیگر بود.“

جینچوك گفت ”در دهة 1980, ایران كشوری با ”برنامه ظرفیت متوسط“ بود و یك برنامة اتمی بلندپروازانه برای استفادة صلح آمیز داشت.“

او تكرار كرد ”در دهة 1980, مقامات ایرانی به آرژانتین نزدیك شدند, آنها به سیكل سوخت هسته ای و آب سنگین و همچنین كمك برای اتمام نیروگاه اتمی بوشهر علاقمند بودند. در دهة 1980, این موضوع اصلی گفتگوها بین آرژانتین و ایران بود.“ 

او اضافه كرد ”(در دورة شاه) در دهة 1970, رویكرد دیگری وجود داشت,“ او توضیح داد كه قراردادی ”بین ایران و پنج دانشمند آرژانتینی“ وجود داشت كه دولت (آرژانتین) آنها را از موسسات آرژانتینی اخراج كرده بود.

جینچوك فاش كرد كه ”آنها تخصص خود را برای ایجاد توانمندی خصوصی ارائه میدادند.“

جینچوك نخواست هویت این پنج تن را فاش كند یا جزئیات بیشتری بدهد و فقط گفت كه ”همة آنها مرده اند و فقط یكی زنده است.“

برای مدت طولانی, ایران و آرژانتین از روابط ثمربخش خود راضی بودند تا این كه در سال 1989, بطور ناگهانی, دولت رئیس جمهور سابق رول آلفونسین Raul Alfonsin بركنار شد و یك رهبر كاریسماتیك, كارلوس منم Carlos Menem, بجای او سر كار آمد. سیاست او نزدیكی به سیاست خارجة آمریكا بود و به اصلاحات برای یك بازار آزاد فراخوان میداد. این شامل خصوصی سازی, شركتهای آزاد و نقش محدود دولت در اقتصاد داخلی میشد.

رویكرد منم Menem باعث شد كه آرژانتین از ایران شیعه فاصله بگیرد چرا كه ایران تحت فشار آمریكا بود.

سه قرارداد هسته ای به حالت تعلیق در آمدند و بطور ناگهانی, دوران روابط هسته ای بین ایران و آرژانتین پایان یافت و این شروع دورة جدیدی بود كه با سلسله ای از حملات تروریستی در كشورهای آمریكای جنوبی همراه بود.  

در سال 1992, یك ماشین انتحاری به سفارت اسرائیل در بوینوس آریس اصابت كرد و 22 تن كشته و بیش از 300 مجروح برجای گذاشت.  

بعد در سال 1994, مركز جامعة یهودیان آمیا در قلب پایتخت آرژانتین بمب گذاری شد و 85 كشته و 300 مجروح برجای گذاشت كه سختترین حمله در تاریخ این كشور بود.  

تا به امروز, دادگاههای محلی بر این باور هستند كه دو حمله در ارتباط با نیروی نیابتی لبنانی ایران, حزب الله هستند و توسط آن انجام شده اند.  

یك سند 500 صفحه ای كه توسط دادستان آرلبرتو نیسمن در سال 2006 نوشته شده, این فرضیه را ارائه میدهد كه لغو توافقات اتمی اصلیترین دلیل این حملات بوده است. بعد از آن نیسمن بطور مشكوكی كشته شده در اتاق هتل او پیدا شد. این اتفاق یك روز بعد از ثبت یك پرونده توسط او انجام شد كه در آن مقامات دولت آرژانتین را متهم به حفاظت از مقامات بالای ایران از پیگرد قانونی دربارة بمبگذاری آمیا ما بازاء نفت و مزایای تجاری دیگر میكرد.  

جینچوك با توجه به اطلاعات دست اولی كه در اختیار داشت و سطحی كه در آژانس اتمی آرژانتین از آن برخوردار بود, برای دادن شهادت در این كیس, قبل از پیگرد قانونی احضار شده بود.
 
جینچوك گفت ”در زمان بمبگذاری آمیا, ما در دورة مذاكرات با ایران برای به تعلیق در آوردن قراردادهای هسته ای بودیم. ایران تقاضای جبران خسارات زیادی میكرد و آرژانتین سعی میكرد تا حد ممكن, كمتر بپردازد.“

بااینحال جینچوك محتاط بود كه رابطة مستقیم بین حمله و لغو قراردادهای ایران برقرار نكند. 

او گفت ”من اطلاعات قابل تكیه ای ندارم كه به من اجازه دهد بگویم كه (بمبگذاری) كار ایران بود یا دلیل این حمله, تعلیق قراردادها بود.“ 

او گفت كه او مطئمن است كه حداقل در اولین دور مذاكرات و جلسات, همكاری بین دو كشور بخاطر اهداف تجاری بود.  
جینچوك تاكید كرد كه ”آرژانتین 5.5 میلیون دلار بابت قرارداد سوخت برای رآكتور تحقیقاتی دریافت كرد؛ 10 میلیون دلار برای كارخانة تصفیه, و 15 میلیون دلار برای قرارداد ساخت عناصر قابل احتراق دریافت كرد.“

جینچوك گفت كه یك جنبة دیگر این توافق, خواهان برنامة تبادل تكنیكی میشد كه طبق آن ”ایران تعدادی تكنیسین و دانشمند برای آموزش به آرژانتین میفرستاد.“

او تاكید كرد كه ”اینكار بدون تایید دولت عملی نبود.“

قبل از امضاء برجام بین ایران و كشورهای 5 + 1, شایعاتی دربارة یك برنامة مخفی ادعایی برای انتقال مواد و تكنولوژی هسته ای به ایران از طریق آرژانتین و ونزوئلا وجود داشت.

در این طرح ادعایی گفته میشد كه مواد و تكنولوژی از مبداء آرژانتین و از طریق ونزوئلا تحت فرماندهی هوگو چاوز با استفاده از پروازهای چارتر هوایی بطور مخفیانه به ایران ارسال میشد. هوگو چاوز یك همپیمان نزدیك رئیس جمهور سابق ایران محمود احمدی نژاد بود.



          در توئیتر با نام @ bahareazady  مطالب مارا  دنبال کنید

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر