۱۳۹۶ آبان ۱۵, دوشنبه

..توتال و حنا بر دستان روحانی و خامنه‌ای


توتال و حنا بر دستان روحانی و خامنه‌ای


روحانی، در جنگ جناحی، بعد از انتخابات، می‌خواست قرارداد با توتال را به عنوان یک موفقیت! اقتصادی جلوه دهد، اما رویاهای خوش او، با تحریم سپاه به کابوس تبدیل شده است.


قراداد توتال

رارداد با توتال در ۱۲ تیر امضا شد. جناح روحانی این قرارداد را یک دست آورد بزرگ می‌خواند و آنرا در ادامه برجام، اسبابی برای نزدیکی به غرب و برداشتن فشار اقتصادی از روی نظام ارزیابی می‌کرد.

تحریم‌های سپاه

بعد از آنکه سپاه تحت تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار گرفت، کلیه شرکت‌های و بانک‌هایی که با سپاه در رابطه‌ بودند، طبق قانون کاتسا به لیست تحریم‌ها افزدوه می‌شدند. در این بین، شرکت‌های خارجی هرچند چشم به قرار‌دادهای پرسود در میادین گاز و نفت ایران داشتند، اما از سوی دیگر، ریسک قرار گرفتن در لیست تحریم‌ها، آنها را بر این وامی‌د‌ارد که در رابطه‌ی اقتصادی خود با حکومت ولایت فقیه تجدید نظر کنند.


توتال و تحریم‌های جدید آمریکا

شرکت فرانسوی نفت توتال، برای هماهنگی با آمریکا بر سر فعالیت‌هایش در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه دفتر جدیدی در واشنگتن گشود.
رویترز خبر داد، پاتریک پویان، مدیر عامل اجرایی این شرکت جمعه سوم نوامبر برابر۱۲ آبان گفت: «اگر تحریم‌های جدیدی علیه فعالیت این شرکت در ایران از سوی آمریکا وضع شود، توتال از آنها پیروی خواهد کرد.»
او دلیل گشودن دفتر واشنگتن را، هماهنگی با دولت آمریکا، به خصوص بر سر فعالیت در ایران دانست و به رویترز گفت که «باید خیلی قبل‌تر از اینها چنین کاری می‌کردیم.»
توتال در تیرماه۹۶ به نخستین شرکت نفت و گاز غربی بدل شد که پس از رفع بخشی از تحریم‌ها علیه حکومت ولایت فقیه، طبق توافق هسته‌ای با کشورهای ۱+۵، به سرمایه‌گذاری در ایران پرداخت.
بر اساس قراردادی که ۱۲ تیرماه سال جاری به امضاء رسید، توسعه و بهره‌برداری از فاز ۱۱ میدان نفتی پارس جنوبی به کنسرسیومی از شرکت توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین و پتروپارس واگذار شد. ارزش این قرارداد ۴ میلیارد و ۸۷۹ میلیون دلار است.


بعداز تحریم کاتسا

آینده فعالیت توتال در ایران اما پس از اعلام استراتژی جدید آمریکا علیه این کشور مشخص نیست.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا خواستار افزایش فشارها بر حکومت ولایت فقیه است و پایبندی نظام به توافق هسته‌ای با قدرت‌های ۱+۵ را به دلیل حمایت از تروریسم و دخالت در کشورهای منطقه و نیز توسعه سلاح‌های موشکی بالستیک خوانده، تأیید نکرده است.


بازتاب در رسانه‌های حکومت

رسانه‌های حکومت ولایت فقیه در ترس از تبعیت توتال از قانون تحریم‌های آمریکا علیه سپاه نوشتند: «مدیرعامل توتال اعلام کرد توتال از هرگونه تحریمی که مانع از فعالیت این شرکت در تهران شود، تبعیت می‌کند.»
کیهان از جناح خامنه‌ای نوشت: «اگرچه مدیرعامل شرکت توتال چند ماه پیش در هنگام عقدقرارداد در تهران گفته بود که ما برای حضور در ایران به اجازه آمریکایی‌ها احتیاجی نداریم اما به تازگی دفتری در واشنگتن برای هماهنگی بیشتر با سیاست‌های تحریمی آمریکا در قبال ایران تاسیس کرده است.» [کیهان ۱۳آبان۹۶]
تسنیم نوشت: «دفتر شرکت توتال در واشینگتن که ۵نفر کارمند خواهد داشت، به هماهنگی روابط این شرکت با خزانه‌داری و وزارت‌خارجه آمریکا کمک خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که توتال هم‌چنان به تبعیت از هرگونه تغییرات اعمال شده در رژیم و تحریم‌های دولت آمریکا ادامه می‌دهد. مدیرعامل شرکت توتال فرانسه با بیان این‌که توتال از هرگونه تحریمی که مانع از فعالیت این شرکت در تهران شود، تبعیت می‌کند افزود، تهران «می داند که اگر ما نتوانیم کار را ادامه دهیم، این به‌دلیل تصمیم دولت آمریکاست». » [تسنیم ۱۲آبان۹۶]
همچنین نشریه آلمانی فوکوس ۱۲آبان ۹۶ نوشت: «با توجه به اتکای اروپا در بسیاری مسائل امنیتی و تجاری به آمریکا، این اتحادیه بالمآل از سیاست آمریکا در مورد رژیم ایران پیروی خواهد کرد.»


افت ۲۰درصدی صادرات نفت و میعانات گازی

خبرگزاری رویتر به‌نقل از مقامهای نفتی حکومت ولایت فقیه خبر داد: «صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه جاری، اکتبر، نسبت به ماه سپتامبر تا ۲۰درصد افت کرده و به کمترین میزان طی ۱۹ماه گذشته رسیده است.»
بر اساس گزارش خبرگزاری رویتر از منابع کشتیرانی و تجاری نفت، صادرات نفت و میعانات گازی در ماه اکتبر به دو میلیون و ۹۰هزار بشکه در روز رسیده است که ۲۰درصد کمتر از میزان صادرات ماه قبل آن است. همچنین صادرات نفت ایران به اروپا ۳۹درصد کاهش یافته و صادرات به آسیا ۹درصد افت پیدا کرده است.


مشکلات فنی! علت کاهش صادرات

سعید خوشرو، مدیر بخش بین‌الملل وزارت نفت حکومت ولایت فقیه، در گفتگو با خبرگزاری رویترز علت افت صادرات را «مشکلات فنی» عنوان کرد.
حکومت ولایت فقیه ۴۹میدان نفت و گاز را برای توسعه در قالب نوع جدید قراردادهای نفتی به شرکتهای خارجی معرفی کرده، اما تاکنون تنها شرکت توتال و «سی‌ان‌پی‌سی» چین قرارداد توسعه فاز ۱۱پارس جنوبی را امضا کرده‌اند که این قراردادها نیز بر اثر تحریمهای جدید آمریکا و ریسک جریمه‌های سنگین زیر سؤال رفته است.

اروپا در جبهه‌ی آمریکا و علیه حکومت ولایت فقیه

روز جمعه ۵آبان ۹۶ نقوی حسینی؛ «سخنگوی کمیسیون امنیت» مجلس حکومت ولایت فقیه اذعان کرد:‌ «سیاست عملی اروپایی‌ها با سیاست اعلامی آنها متفاوت است، نمی‌توان به اروپایی‌ها تکیه کرد.»
نقوی حسینی افزود «این روزها شاهد بازی آمریکایی‌ها مبنی بر نقض‌عهد و عهدشکنی هستیم که آن طرف ماجرا اروپایی‌ها در بیان اظهار کردند که حامی برجام و وفادار به آن هستند حال این‌که بر اساس تعبیر دقیق رهبری نمی‌توان به ستون اروپایی‌ها در برجام تکیه کرد.»
نقوی حسینی با نگرانی گفت: «مدیرعامل توتال بلافاصله بعد از اظهارنظر ترامپ اعلام کرد که اگر آمریکایی‌ها در برجام نباشند آنها نیز نخواهند بود»

تغییر دوران

بعد از پایان پذیرفتن دوران طلایی اوباما برای خلافت اسلامی، اکنون به نظر می‌رسد تغییر دوران به ضرر نظام رقم خورده است. تحریم‌های پی‌درپی علیه نظام و ستون فقرات نگهدارنده‌ی آن؛ سپاه، کار را برای نظام دشوار کرده است و آنچه نظام سعی می‌کرد در معامله ‌با شرکت‌های نفتی منجمله توتال موفقیت جلوه دهد، اکنون به فاصله‌ی کمتر از ۴ ماه بعد از امضای قرارداد، به نومیدی و یاس برای خامنه‌ای و نظامش تبدیل شده است. تبعیت شرکت‌های اروپایی از آمریکا برگ دیگری از تغییر دورن است. تغییر دورانی که، نویدبخش پایان ولایت فقیه خواهد بود.

 در توئیتر با نام @ bahareazady  مطالب مارا  دنبال کنید متشکریم

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر