تلویزیون الجزیره :شكل گیری وعملكرد لابی ایران در آمریكا
تلویزیون الجزیره :شكل گیری وعملكرد لابی ایران در آمریكا
تلویزیون الجزیره :شكل گیری وعملكرد لابی ایران در آمریكا
گزارشی از شكل گیری وعملكرد لابی ایران در آمریكا
بند ناف ارتباط بین نفت و تصمیم گیرندگان آمریكایی از زمان پیروزی انقلاب در ایران همان چیزی است كه رهبران انقلاب در ایران پیشاپیش متوجه آن شدند و در اوایل دهه 90برای امضای قرار دادهای نفتی با شركت های آمریكایی خیز برداشتند.
این توافقات سرآغاز تضمین شكل گیری لابی ایران بود كه در حمایت و رعایتش همه طیف های ایرانی مقیم واشنگتن شركت كردند و شركت های بدنامی مثل هالیبرتون وشیفرون واكسون موبیل جذب آن شدند این لابی تا جایی موفق شد كه در امضای توافق اتمی نیز كمك كرد توافقی كه یك قرار داد حیاتی بین ایران و آمریكا توصیف شد.در این برنامه داستان لابی ایران در آمریكا را خواهیم شنید و سپس با خانم دكتر فاطمه صمادی پژوهشگر مركز بررسی های الجزیره و متخصص امور ایران و پاتریك كلاوسون مدیر پژوهش ها درانستیتوی سیاست های خاور نزدیك در واشنگتن گفتگو خواهیم كرد...
گزارش: ایران دشمنی اش با آمریكا را ادامه می دهد و آنرا شیطان بزرگ می خواند. این شعارهای علنی است ولی در پشت صحنه میلیونها دلار هزینه می شود تا گروههای فشاری برای بهبودی رابطه بین آمریكا و ایران و تامین منافع دو كشور ایجاد شود. پس لابی ایران در آمریكا چگونه تاسیس شد وچه امكاناتی دارد و به چه شیوه ای كار می كند؟ , چگونه توانسته است بر تصمیم گیریهای واشنگتن از طریق شخصیت ها وحامیانش تاثیر بگذارد؟ . چه دستاوردهایی داشته است و این سوالاتی است كه ما را واداشت این پرونده را باز كنیم.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران: شعار مرگ بر آمریكا كه ایرانیها آنرا می دهند علیه مردم آمریكا نیست. ملت ما به ملت آمریكا احترام می گذارند و مردم ایران دنبال جنگ با هیچ كشوری نیستند.
كریم عابدیان بنی سعید مدیر اجرایی سازمان حقوق بشر اهواز: آنها دولت اوباما را كمك كار خودشان یافتند و دهها نفر كه روزانه به كنگره می روند را بكار گرفتند تا اینكه قوانین جدیدی بسود ایران و یا تغییر قوانین دیگر مثل مجازات اقتصادی و... را لغو كنند.
حسن داعی روزنامه نگار و پژوهشگر و مخالف ایرانی: در دولت اوباما لابی ایران از یك گروه فشار به چیزی مثل یك شریك كاخ سفید تبدیل شد و سیاست اوباما حول ایران بر پایه نقطه نظرات و توصیه های لابی های ایران گرفته می شد.
ادامه گزارش: تظاهرات و اعتراضات مردمی كه در ایران در سال 2009 علیه نتیجه انتخابات برگزار شد اولین آزمایش برای دولت آمریكا در دوران اوباما بود كه مردم ایران را رها كرد كه سركوب بشوند علیرغم اینكه تظاهركنندگان از اوباما خواستار كمك شدند.
شعار مردم: اوباما اوباما یا با اونها یا باما
حسن داعی: در شروع ریاست جمهوری اش در سال 2009 اوباما دست دوستی به سمت رژیم ایران دراز كردو چند ماه بعد, انتخابات ریاست جمهوری در ایران باعث یك فعالیت تاریخی مردم شد و با سرعت داشت به یك خیزش علیه رژیم ایران تبدیل می شد, این خیزش حدود یك سال ادامه داشت و رژیم در آستانه سرنگونی بود, میلیونها ایرانی به خیابان آمدند و با حملات وحشیانه مواجه شدند و هزاران نفر دستگیر و شكنجه شدند و صدها نفر به قتل رسیدند ولی اوباما رئیس جمهور, همه این لحظات را نادیده گرفت ورابطه اش با رژیم ایران را ادامه داد.
ادامه گزارش: تلاش های ایران برای تاسیس گروههای فشار در داخل آمریكا به دوران شاه بر می گردد كه در ابتدای دهه هفتاد در نیویورك موسسه پهلوی را تاسیس كرده بود و از مراكز فارسی و ایرانی در دانشگاههای مهم آمریكا مثل هاروارد و كلمبیا و... حمایت كرد و دانشگاهیان و كارمندان سابق دولتی را بكار گرفت تا اینكه چهره ای دمكراتیك از ایران ارائه بدهند.
علیرضا جعفرزاده نماینده شورای ملی مقاومت ایران در واشنگتن: بر اساس اسنادی كه در ای ار اس وجود دارد موسسه علوی تحت كنترل شدید است و سه میلیون دلار به یكی از انستیتوها و افراد وابسته به نهادهای وابسته به دانشگاهها داده است كه بعضا شناخته شده هستند, گذشته از اینكه افرادی و مزدورانی برای این نهاد انتخاب می شوند و یا گزارشاتی بسود آنها صادر می شود مثل دانشگاه كلمبیا كه مركزی برای بررسیهای خاورمیانه دارد كه همیشه گزارشاتی بسود رژیم ایران صادر می كند و بین سالهای 2000 تا 20009 این مركز حدود 250هزار دلار دریافت كرده است.
ادامه گزارش: در ابتدای دهه 90پرفسور ایرانی الاصل هوشنگ امیر احمدی شورای ایرانی آمریكایی را با تشویق رئیس جمهور وقت ایران هاشمی رفسنجانی تاسیس كرد تا اینكه از منافع ایران در آمریكا حمایت كند.
هوشنگ امیراحمدی رئیس شورای ایرانی آمریكایی:كاری كه دراین شورا انجام میدهم درباره رابطه بین ایران وآمریكا هدفش صلح ودوستی بین ایران و بقیه كشورهاست از جمله كشورهای همسایه مثل كشورهای عربی واسرائیل و آمریكا نیز شامل می شود.
كریم عابدیان: این شورای ایرانی آمریكایی بر روی دانشجویان وتسهیل دادن بورس دانشجویی به آنها متمركز شد ولی در واقع آنهایی كه می آمدند مزدورانی بودند كه به آمریكا می آمدند تا اینكه این لابی را گسترش بدهند و این شورا نیز تلاش می كرد كه شركت های آمریكایی را به ایران بفرستد و تسهیلات لازم برای رسیدن به ایران برای آنها فراهم می كرد تا اینكه در آنجا جای شركت های روسی و چینی را بگیرند. در نوامبر سال1999در قبرص كنفرانسی با عنوان ”گفتگو و كار بین دو ملت ایران و آمریكا“ برگزار شد در این كنفرانس تریتا فارسی و سیامك نمازی تاسیس گروه ایران و آمریكا را ارائه دادند. آنها پیشنهاد كردند كه روابط بین ایران و آمریكا باید بازسازی كنند و دوسال بعد و برای بهره برداری از حوادث یازده سپتامبر شورای ملی ایران آمریكا بنام نایاك تاسیس كردند كه تریتا فارسی ریاست آنرا برعهده دارد و سیامك نمازی در پشت پرده مثل خانواده اش كار می كرد. روزنامه آمریكایی دیلی بست طی گزارشی فاش كرده كه خانواده نمازی كه ایرانی آمریكایی هستند و شركت مشورتی نفت ”آتیا بهار “با فعالیت های متنوع دارند نقش زیادی در توافق اتمی بین ایران و آمریكا و كشورهای غربی ایفا كرده است. با تاسیس شورای جدید, تریتا فارسی توانست مرحله جدیدی در كار گروههای فشار ایران در داخل آمریكا را شروع كند.
هوشنگ امیراحمدی: تریتا فارسی بصورت اتفاقی نزد من آمد و من برای او اقامت گرفتم كه از سوئد به اینجا بیاید و یك سال با من كار كرد و سپس رفت و به نایاك پیوست.
كریم عابدیان: نایاك صدها میلیون دلار از تجاری كه در ایران كار می كنند بدست آورد وسپس آنها به آمریكا می آمدند تا اینكه از اینگونه سازمانها مثل خانواده نمازی و شركت مشورتی آتا بهار حمایت كنند.
حسن داعی: در سال 1999 تریتا فارسی وشریكش كه یك تاجر ایرانی بود و به دولت ایران نیز نزدیك بود پیشنهاد كردند كه لابی ایران آمریكا در واشنگتن تاسیس بشود تا بر سیاست آمریكا نسبت به ایران تاثیر بگذارند و مجازات را بردارند. در سال 2001تریتا فارسی از سوئد به آمریكا آمد و تاسیس نایاك را شروع كرد.
هوشك امیراحمدی: آنها نزد تریتا فارسی وسازمانش یعنی نایاك رفتندزیراكه همان چیزی بودند كه رژیم ایران میخواست. دو چهره مختلف درعلنی و در خفا, صورت ها و اهداف واقعی پوشانده می شد و آنچه كه دولت ایران می خواهد, نایاك اقدام می كند.
حسن داعی الاسلام: باب نی عضو كنگره و یك سیاستمدار برجسته بود و دنبال بهبودی رابطه با رژیم ایران و برچیدن مجازات علیه ایران بود. او به اتهام فساد به سی ماه زندان محكوم شد وقبل از اینكه توسط عدالت دستگیر بشود یك مشاور ایرانی در دفترش برای سیاست خارجی داشت كه همان تریتا فارسی موسس و رئیس شورای ملی ایرانی آمریكا نایاك بود.
ادامه گزارش: فارسی درسش را در آمریكا ادامه داد ودر روابط بین المللی از دانشگاه جان هاپكنز دكترا گرفت و زیر نظر اندیشمند آمریكایی فرانسیس فوكو یاما كتاب همپیمانی خیانت پیشه نوشت كه در سال 2007 آنرا منتشر كرد. فارسی در این كتاب درباره منافع بین اسرائیل وآمریكا و ایران صحبت می كند علیرغم اینكه دشمنی لفظی بین آنها وجود دارد, او به بیش از 130 مصاحبه با مقامات سه كشور استناد كرده است. در این كتاب اسناد مختلف آمده است از جمله پیشنهادی كه در سال 2003 ایران برای مذاكرات به آمریكا داده است كه رهبر انقلاب ایران پذیرفته بود كه در مقابل تضمین های آمریكا, تامین حزب الله وحماس را متوقف كند و از تناقضاتی كه تریتا فارسی می نویسد اینكه لابی اسرائیل در آمریكا اولین كسی بوده است كه در دهه هشتاد به آمریكا نصیحت كرده است كه شعارهای خصمانه ایران را جدی نگیرد زیرا كه تنها یك صدای بدون تاثیر در سیاست ایران است.
شورای ملی ایرانی آمریكایی برای جذب شخصیت های دارای نفوذ در مراكز پژوهشی و دانشگاهها و رسانه های آمریكایی به آنها حقوق گزافی می داد تا اینكه یك گروه فشار تشكیل بدهند و برای لغو مجازات علیه تهران تلاش كنند.
كریم عابدیان: لابی ایران در آمریكا با بقیه لابی ها فرق می كند, من برای مدت كافی در واشنگتن زندگی كرده ام و می دانم كه تقریبا همه كشورها, گروه های فشار در واشنگتن دارند ولی لابی ایران بسیار ثروتمند است و حقوق بالایی می دهد و اینجا همه چیز برای فروش است وتنها اختلاف حول قیمت آن است.
هومن مجد مترجم خاتمی و احمدی نژاد در سازمان ملل: فكر می كنم كه نقش سازمان نایاك مثبت است زیرا كه تلاش می كنداز جامعه آمریكا ایران حمایت كند. خیلی ها آنرا متهم می كنند كه لابی دولت و رژیم ایران است ولی بنظر من اینطور نیست. من علیرغم اینكه در برخی از كنفرانس هایش شركت كرده ام ولی عضو آن نیستم
ادامه گزارش: علیرغم اینكه مسئولین نایاك رد كرده اند كه بسود رژیم ایران كار می كنند ولی روزنامه واشنگتن تایمز در نوامبر سال 2009 برخی پرونده های داخلی نایاك را فاش كرد و ایمیل های بین تریتا فارسی و جواد ظریف نماینده سابق ایران در سازمان ملل را فاش كرد. در این ایمیل ها تریتا فارسی تلاش می كند كه دیداری بین اعضای كنگره با ظریف سازمان بدهد و بر سیاست آمریكا بطوری تاثیر بگذارد كه بسود رژیم ایران تمام شود. حسن داعی الاسلام مخالف ایرانی گزارشی منتشركرد كه در آن رابطه بین رژیم ایران و نایاك را توضیح داده است كه با لابی ایران درگیر می شود و موضوع قضایی می گردد.
حسن داعی: در سال 2007گزارشم را نوشتم و در آن توضیح دادم كه شورای ملی آمریكا ایران چگونه تاسیس شده و رابطه اش با رژیم ایران چگونه است وفعالیت های این لابی را توضیح دادم بعد از انتشار این گزارش نایاك علیه من تهدید كرد و در سال2008 تریتا فارسی و نایاك اطلاعات كاذبی علیه من منتشر كردند تا اینكه مرا در مقابل هزینه قانونی آن بزانو در بیاورند و مرا مثل همه آنهایی كه به نایاكا انتقاد داشتند خاموش كنند. در سپتامبر 2012 و بعد از 4سال و نیم دادگاه بسود من رای داد و پرونده را بست.
ادامه گزارش: انستیتوی بررسی های كارینگی می گوید كه در آمریكا حدود 3 میلیون آمریكایی ایرانی تبار زندگی می كنند كه نصف شان در آمریكا بدنیا آمده اند و نزدیك به 400میلیارد دلار سرمایه دارند. اغلب آنها در زمینه نفت نفوذ دارند و منافع مالی ایجاد كرده اند.
جواد ظریف: ایرانیان خارج نیز همین مقدار برای ما سرمایه هستند آنها در محیط خودشان امكانات قابل توجهی دارند و می توانند توانمندیهاشان را بكار بگیرند و بر افكار عمومی كشوری كه در آن زندگی می كنند تاثیر بگذارند و افكار عمومی را به سمت مشخصی هدایت كنند. می توانند نقش میانجی بین تمدن های بازی كننند و بین آنها پل بزنند و می توانند تصویر واقعی از انسان ایرانی ارائه بدهند... به آنها نباید با عینك بد نگاه كرد..
كریم عابدیان: در تاسیس ان ای آی سی نقش مهم و همه جانبه داشت و بصورت فشرده از نسل سوم ایرانیها در امریكا استفاده شده است و اموال هنگفتی برای كشاندن ایرانیها هزینه كرده اند و كسان دیگری را آموزش دادن تا با دولت كار كنند...
علیرضا جعفرزاده: تهران برای خریدن افراد و كارشناسان اموال زیادی هزینه كرده است وبرای نوشتن مقاله و موضع گیریهای سیاسی ومیزگردهایی كه بسود رابطه با رژیم ایران بوده است هزینه زیادی كرده است.
تریتا فارسی: بنظر من آنچه كه در كنگره رخ داده است بخصوص مجبور نبودن وزیر كه از وتو استفاده كند ناشی از تاثیر دسته جمعی است و تنها برای نیایاك نیست این تاثیر دسته جمعی سازمانهایی است كه با جدیت كار كردند و این یكی از مهمترین نبردها طی 4تا5سال در واشنگتن است
ادامه گزارش: توافق اتمی و بعد از سالها مذاكره سری, دستاورد بزرگی بود كه لابی تهران در دوران اباما بدست آورده بود همچنین ایران توانست ملیاردها دلارش كه در بانك های آمریكایی منجد بود را ازاد كند
جوزف سیرینیونه مشاور سابق جان كری وزیر خارجه آمریكا: فكر می كنم كه كاهش مجازات باعث شد كه میلیاردها دلار به ایران برسد یعنی خیلی بیشتر از چیزی كه ایرانیها می خواستند و بنظر می رسد كه خیلی از این اموال برای حمایت از زیر ساخت ها واقتصاد بكار گرفته شده است و ما ندیدیم كه این اموال به نهادهای نظامی در ایران داده شود و یا با گروههای تروریستی و مورد حمایت ایران برسد ولی تغییر قابل ذكری رخ نداده است
كریم عبدیان: توافق اتمی برای مردم ایران خوب نبوده است چرا, برای اینكه یك رژیم دیكتاتوری را بر مردم ایران تحمیل كرد ولی بر سر آن میلیاردها دلاری كه آمریكا آنرا برای آخونده ها آزاد كرد چه آمده است؟ آنها از آن پول ها برای تثبیت كردن رژیم اسد در سوریه استفاده كردند رژیمی كه نیم میلیون از مردمش را كشته است كه با حمایت رژیم تهران و روسیه بوده است. این اموال وارد جیب های رژیم خامنه ای و ژنرال های سپاه پاسداران ایران شده است و این برای مردم آمریكا نیز چیز بدی است.
ادامه گزارش: حامیان رژیم ایران تلاش كردند كه به دولت اوباما فشار بیاورند و او را قانع كنند كه ادامه سیاست ایزوله تهران باعث می شود كه جریان تندرو در ایران تقویت بشود ولی كاهش مجازات سهم میانه روها را بالا می برد.
هومن مجد مترجم خاتمی و احمدی نژاد در سازمان ملل: فكر می كنم كه در دراز مدت و فكر می كنم كه اوباما نیز همین دیدگاه را دارد كه وقتی ایران به جامعه جهانی پیوست وبا وجود تجارت بیشتر وكاهش مجازات و یا لغو مجازات و سفرهای بیشتری بین ایران و آمریكا باعث می شود كه ایران نیز میانه رو بشود و این یك نوع مبارزه است. كسانی در ایران هستند كه از میانه روی استقبال نمی كنند آنها باری بر دولت روحانی خواهند بود.
جوزف سیرینیونه مشاور سابق جان كری وزیر خارجه آمریكا: بعد از توافق اتمی من تغییری در نقش ایران در منطقه را نمی بینم. قبل از توافق ایران در سوریه نفوذ زیادی داشت و ازحزب الله وحماس حمایت می كرد و رابطه قوی با دولت بغداد و شبه نظامیان شیعه در عراق داشت می توان گفت كه در باره نقش ایران در یمن تعییراتی بدست آمده است
باراك اوباما: اگر توافق اتمی صورت بگیردمی توانیم نیروی میانه رو در ایران را تقویت كنیم...
حسن داعی: لابی حامی ایران و نایاك دارند فریاد می كشند كه بعد از توافق اتمی و لغو مجازات سیاست خارجی ایران میانه رو تر خواهد شد ولی درواقع چه رخ داده است؟ . از زمان توافق, ایران در سیاست خارجی اش در منطقه خصمانه تر عمل می كند و برنامه موشكی اش را جلو انداخته است و حمایتش از حامیاننش در خاورمیانه را بیشتر كرده است از شورشیان یمن حمایت می كند كه دارند موشك های ایرانی را به كشورهای همسایه می زنند و همچمنین دخالت نظامی اش درسوریه برای قتل مردم سوریه افزایش یافته است.
ادامه گزارش: با رسیدن دونالد ترامپ به كاخ سفید, محافل ایرانی در واشنگتن با توجه به موضع گیریهای متناقض ترامپ در انتظارند, ولی با این موضع گیریهای ترامپ رابطه بین آمریكا و ایران مشكل خواهد بود.
جوزف سیرینیونه: نمی دانیم كه چكار خواهد كرد بخصوص كه هنوز در دولتش كسانی هستند كه از مواضع متناقضی دفاع می كنند
مترجم احمدی نژاد: آنچه كه باعث نگرانی هر چه بیشتر شد برخی افراد هستند از جمله مشاورین امنیت ملی كه هنوز در وزارت دفاع هستند
كریم عابدیان: بنظر می رسد كه دولت اوباما به ایران اجازه داده است كه در خاورمیانه گسترش پیدا كند ولی لابی ایران باید در اینجا از صفر با دولت ترامپ شروع كند
مجری: همانطوریكه در گزارش دیدیم ایران پیشاپیش اهمیت ایجاد این لابی را درك كرده و آنرا در داخل نهادی تصمیم گیرنده آمریكا نفوذ داده بود...
فاطمه صمادی: در باره لابی ایران در آمریكا حرف های زیادی است و اینكه تریتا فارسی و یا هوشنگ امیر احمد به دستور رژیم ایران كار می كنند این مبالغه آمیز است زیرا كه هر دو از حامیان جنبش سبز در ایران هستند... این نهاد با دولت ایران رابطه دارد و نگذاشت كه اقدام نظامی علیه ایران صورت بگیرد ولی دارد وارد جامعه ایران می شود كه تغییر ایجاد كند... باعث تغییر سیاست آمریكا حول ایران تریتا فارسی و هوشنگ امیر احمدی نبودند بلكه كسان دیگری مثل ولی نصر بودند...
مطالب مارا در وبلاک های انجمن نجات ایران وخط سرخ مقاومت
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر