۱۳۹۶ فروردین ۳۱, پنجشنبه

صدور دستور بازنگری توافق هسته‌ای با ایران توسط ترامپ




صدور دستور بازنگری توافق هسته‌ای با ایران توسط ترامپ

کاخ سفید آمریکا، چهارشنبه ۱۹ آوریل اعلام کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور، به آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده دستور داد تا در توافق هسته‌ای بازنگری کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ترامپ در دستور خود تاکید کرد آژانس‌های اطلاعاتی در این مساله تحقیق کنند که آیا تعلیق تحریم‌های ایران، به سود آمریکا است یا نه.
توافق هسته‌ای ژوئیه سال ۲۰۱۵ میان ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج گشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان) در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، منعقد شد.
برپایه این توافق، در برابر محدود شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران، تحریم‌های اعمال شده علیه این کشور به خاطر این فعالیت‌ها، به تدریج لغو می‌شود.
اکثر جمهوری‌خواهان آمریکا از جمله دونالد ترامپ، از مخالفان این توافق هستند. ترامپ این توافق را، «بدترین توافق ممکن» ارزیابی کرده و در تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری خود، گفته بود که آن را «پاره» خواهد کرد.
اگرچه بعدها از شدت لهجه ترامپ نسبت به توافق کاسته شد، اما وعده بازنگری آن را داد.
دستور بازنگری در توافق هسته‌ای در حالی داده می‌شود که ایران در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری است. حسن روحانی که رئیس جمهوی کنونی ایران است و توافق هسته‌ای در دولت او منعقد شد، یکی از نامزدهای انتخابات است. از این رو انتظار می‌رود، توافق هسته‌ای، یکی از مهمترین مسائل مورد بحث و جدل میان نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری و حامیان آن‌ها باشد.
ایران عامل حمله بحران‌های منطقه است
ساعاتی پیش از صدور دستور ترامپ، جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا که در ریاض پایتخت سعودی حضور دارد، تاکید کرد که ایران عامل همه بحران‌های منطقه است.
متیس چهارشنبه ۱۹ آوریل گفت که باید با تلاش‌های ایران برای بی‌ثبات کردن منطقه مقابله کرد. او افزود، هنگامی که مشکلی در منطقه پیش‌می‌آید، ایران را همانجا می‌شود یافت.
وزیر دفاع آمریکا که پس از دیدار با مقام‎‌های عالیرتبه سعودی سخن می‌گفت، افزود: «باید مانع از ایجاد مشکلی در کشور دیگری توسط ایران شویم. باید جلوی تشکیل گروه شبه‌نظامی دیگری همچون حزب‌الله لبنان را بگیریم. مساله اکنون این است که ما برای رسیدن به این هدف، اکنون در مسیر صحیحی قرار داریم».
آمریکا در حال بررسی سیاست‌های خود در قبال ایران است
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۳۰ فروردین گفته است، واشینگتن درحال بازنگری جامع سیاست های خود در قبال ایران است.
رکس تیلرسون در آغاز صحبت ها خود گفته است، امروز می خواهم به اقدامات خطرناک و تحریک آمیز ایران درگسترش ترور و خشونت بطور همزمان در بیش از یک کشور (منطقه خاورمیانه)اشاره کنم.
وی اضافه کرد: ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است و مسئول تشدید درگیری ها در چند کشور مانند سوریه یمن، عراق و لبنان است که به منافع آمریکا لطمه می زند. این کشور همچنان از حملات به اسرائیل حمایت می کند.
به گزارش رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت: یک ایران مهار نشده، ظرفیت آن را دارد که مسیر کره شمالی را در پیش بگیرد.
آقای تیلرسون که در ساختمان وزارت امور خارجه در واشینگتن با خبرنگاران صحبت می کرد،‌ گفته است: بررسی جامع سیاست ها در قبال ایران مستلزم آن است که همه تهدید هایی که از جانب این کشور متوجه منطقه و جهان می شود در نظر گرفته شوند و به آنها پاسخ داده شود.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفته است که توافق هسته ای با ایران یا «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در جلوگیری از دست یابی تهران به سلاح هسته ای «شکست» خورده است.
رکس تیلرسون تصریح کرده است: این توافق «فقط» دستیابی ایران به سلاح هسته ای را به تعویق انداخته است.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفته است، اشتباهی که در جریان دستیابی به توافق هسته ای با ایران صورت گرفت این بود که به جز تهدید هسته ای، همه تهدید های جدی دیگری که ایران به وجود می آورد، نادیده گرفته شد.
آقای تیلرسون تاکید کرده است: به همین دلیل می بایست ما از یک منظر جامع به ایران بپردازیم یعنی به همه تهدیدهایی که از جانب ایران متوجه منطقه و جهان است، پرداخت.
وی با اشاره به توافق هسته ای با ایران اظهار داشت: این توافق نماد رویکرد شکست خورده گذشته است که هم اکنون ما را با وضعیت خطر قریب الوقوع کره شمالی مواجه کرده است.
در همین زمینه، شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه گفت، در بررسی‌ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توسط نهادهای آمریکایی، توصیه‌هایی به دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در خصوص ایران ارائه خواهد شد.
پیشتر گزارش شده بود که آقای ترامپ به نهادهای زیر مجموعه شورای امنیت ملی دستور داده که پیامدهای توافق هسته‌ای با ایران را مورد بررسی قرار دهند و بگویند آیا کاهش تحریم‌های هسته‌ای ایران در راستای منافع امنیت ملی آمریکا هست یا نه.
به گزارش رویترز، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این پرسش که آیا دونالد ترامپ درباره خروج از توافق هسته‌ای با ایران تصمیمی اتخاذ کرده است، اظهار داشت: بررسی ۹۰ روزه که روز سه‌شنبه مطرح شد در خصوص مسیر آینده توصیه‌هایی خواهد داشت.
ایران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵ بر سر پایان دادن به مناقشه هسته‌ای تهران به توافقی دست یافتند که در چارچوب آن جمهوری اسلامی فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند و در مقابل تحریم‌های هسته‌ای بین‌المللی علیه ایران کاهش یابد.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام در آغاز سال ۲۰۱۶ اجرایی شد و دولت باراک اوباما، رییس‌جمهوری سابق آمریکا، از این توافق به عنوان یکی از دستاوردهای دولت خود یاد کرد.
این در حالی است که دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ از این توافق به عنوان یکی از «بدترین» توافق‌ها نام برد.
با این حال، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پیشتر هشدار داده بود در صورت نقض توافق برجام توسط آمریکا دست به اقدامات متقابل خواهد زد.
در همین حال خبرنگاران از سخنگوی کاخ سفید درباره پیامدهای تشدید تحریم‌های ایران و نقض احتمالی برجام پرسیدند.‌ اسپایسر در پاسخ گفت: ما به خوبی نسبت به اثرات احتمالا منفی هر اقدامی در این زمینه آگاه هستیم.
وی اضافه کرد: صرف نظر از اینکه یک اقدام اقتصادی، سیاسی یا نظامی باشد، شما پیامدهای چنین اقدامی را همیشه ارزیابی می‌کنید.
یک خبرنگار از سخنگوی کاخ سفید پرسید آیا دونالد ترامپ نگران تقلب ایران در مسئله توافق هسته‌ای است؟
شان اسپایسر در پاسخ گفت: یکی از دلایل انجام این بررسی همین بود. رییس‌جمهوری اگر فکر می‌کرد که همه چیز درست کار می‌کند دستور این بررسی را نمی‌داد.
سخنگوی کاخ سفید افزود: بخشی از این بررسی شامل این می‌شد که آیا ایران توافق را به درستی اجرا می‌کند و به آن پایبند است و همچنین توصیه‌هایی را در خصوص مسیر آینده به رییس‌جمهوری ارائه کند.
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه در نامه‌ای به پل رایان، رییس‌مجلس نمایندگان آمریکا، گفته بود که دونالد ترامپ به چند سازمان زیر مجموعه شورای امنیت ملی دستور داده که پیامدهای توافق هسته‌ای با ایران را مورد بررسی قرار دهند و اینکه آیا کاهش تحریم‌های هسته‌ای ایران در راستای منافع امنیت ملی آمریکا هست یا نه.
آقای تیلرسون در نامه خود ضمن بیان این نکته که ایران تاکنون از مفاد برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، تبعیت کرده، متذکر شده است که نگرانی از نقش ایران به عنوان «دولت حامی تروریسم» همچنان باقی است.
مارا در توئیتر با کاربری @bahareazady  دنبال کنید 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر